HTML

Emlékek bálja

Emlékek innen-onnan

Friss topikok

  • Csenge Fülöpp: Ez egy népdal és ez a teljes szövege: Sosem felejtem el a percek(ceket-ceket) Mikor először átölel... (2023.07.30. 17:02) Soha nem felejtem el a perceket
  • Eurydice: @Fluffyhu: két variációban is hallottam a dalt, az egyikben tényleg úrvezetőt, a másikban meg új v... (2014.05.21. 11:15) Hiánypótló - http://gramofon.nava.hu
  • VénKecske: Nekem réz cipzáras YAMAHA pulóverem volt, ami ugye Márianapi búcsúban... de azért büszkén főttem b... (2012.08.28. 03:09) A prágai búcsú
  • VénKecske: Köszönjük szépen! (2012.08.28. 03:05) Lajos bácsi
  • Eurydice: @Sztyepadzso: ja, a fékcsikorgás a sarkon, szerintem még Rozi is össze lesz zavarodva az új kocsit... (2012.03.16. 08:23) Szamara

Linkblog

Iskola elé

2009.08.27. 13:48 Eurydice

Nemrég eszembe jutott pár sor...

"Hogy nyílik fel szépen csendben a pad fényes fedele, ha felállok, mit kell tennem, hogy ne csapjak zajt vele?"

Ez a harmadik őszkezdet iskola nélkül - most valahogy mégis jobban számon tartom, mert Füli is iskolába megy. Lesz Olvasni Tanulok és Írni tanulok, meg postairon, színes rudak, vonalas füzet, technokol, műanyag óralap forgatható mutatókkal... Már ha van még ilyen.
Milyen sok izgalmat jelentett az első osztály és mennyi emlék!!!

Ihász P. volt az osztályfőnök tanító néni, voltunk 19-en az osztályban, ebből 3 emberke évismétlő. Még néhányan, akik kisegítő oktatásban vettek részt.
Szavazással döntöttük el, hogy melyik szín legyen a megoldószín (éljen a demokrácia) és mi a kék helyett a BARNÁT választottuk! Azt hiszem a másodikosok irigykedtek is ránk!
(Utólag persze azt mondom, micsoda hülyeség, egy ilyen színes ceruzát két hét alatt elfarigcsáltunk, és barnát csak készletben lehetett venni, külön nem - akkor még legalábbis nem lehetett - bezzeg a postairon sose fogyott el!!!

Még kellett vinni testnevelés órára babzsákot, amiben persze kukorica volt - emlékszem amikor tesi előtt az átöltözéskor Árva Lala nekem vágta a tesicuccát és az addig stabil felső fogam iszonyatos mozgásnak indult, még vérzett is - ki kellett hagyjam a tesiórát. Így kezdődött el a tejfogak kipotyogása...
(Itt jegyzem meg, hogy mikor mentünk át a kultúrba tesizni, és kettesével kellett sorbaállni akkor mindig ő volt a párom, jaj, de szép idők is voltak ezek!)

Mindig rendetlen volt az írásom, nem tudták kiverni a fejemből a megszokott (rossz) mozdulatokat, amiket még iskola előtt vettem fel, mikor megtanultam írott betűket írni. Az a-betűmbe mindig belefolyt a víz felülről (két óráig elhúzzuk a vonalat és csak azután vissza).... azt mondta a tanárnéni.
Az ő és ű megkülönböztetése nagyon nehezen ment, végül aztán rájöttem, hogy melyik az ŰRHAJÓ-betű és minden egyszerre a helyére állt.
A vonalakat az f-ben le kellett húzni a pincébe, meg fel kellett vinni a padlásra is!!!

Az az olvasási lecke, hogy "Néni kérem, az utcán szemetet eldobni nem szabad! - Szemtelen - szólt rá a néni."
A színes rudak (fehér, rózsaszín, világoskék, piros, sárga, lila, fekete, bordó, kék, narancs, zöld barna) micsoda házakat lehetett építeni belőlük!!!

Mikor cirkusz jött Tüskevárra és megtudtam, akkor az Írni tanulok elejére girbegurba betűkkel írtam rá, hogy hétfőn este hatkor cirkusz. Persze ki is ment a fejemből, csak mikor Sümegprágáról hazafelé tartottunk este 7k-or, akkor jutott eszembe, hogy elfelejtettünk elmenni a Cirkuszba, bőgésre fakadtam a trabantban. (Anyu egyből közölte, akkor lesz igazi cirkusz, ha nem fejezem be a hisztit a hátsóülésen....)

És a Káldi-nak a somlai szőlőszomszédnak nem említettem a beszámolómon azt a fránya feketepontot, amit azért kaptam mert nem készítettem el a leckémet! Hiába volt 99 pirospontom mellette, ezt a szégyent sohase mosom le...

Hát Füli, Bence és Dani - kössétek fel a gatyátokat. Jó muri lesz...

 Agnyija Barto: Első nap az iskolában

Mennyi, mennyi érdekesség,
mennyi, mennyi izgalom!
A tanító néni belép,
fel kell állni? Nem tudom.
Hogy nyílik fel szépen,
csendben a pad fényes fedele?
Ha felállok, mit kell tennem,
hogy ne csapjak zajt vele?
"A táblához gyere ki csak!"
- szól a néni s kimegyek,
a kezembe krétát is ad,
a krétával mit tegyek?
Megtanít ő türelemmel,
hogy kell húzni vonalat,
s hogy a táblát tenyeremmel
letörölni nem szabad.
Mennyi lány van itt! Lassacskán
tudom mindnek a nevét:
négy Annácska van, meg
aztán Sárikák és Erzsikék.
Első nap az iskolában,
padban ülök, figyelek,
nem moccantom fejem, lábam
- nagy dolog ez, gyerekek!

3 komment

Címkék: gyerekkor enapi élhető város fatornyos falu

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekekbalja.blog.hu/api/trackback/id/tr341341876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bazooka 2009.08.28. 21:49:06

A színes rudak!
Tényleg, vmi fröccsöntött műanyag lehetett,
nem tudom létezik-e még, az oldalukon
emlékezetem szerint anyagában évgyűrű-szerű rétegződés volt...
Szóval köszi, ez sosem jutott volna újra eszembe,
legfeljebb a logikai játék, a kék/piros korongok és más effélék. :-)
Bazooka

Eurydice 2009.08.31. 11:41:30

@Bazooka:
Igen a rétegződésre én is emlékszem, le is ellenőrzöm, ha hazamegyek (Pati gondosan őrzi őket - ahogy 1988 óta őrzi az első osztályban kapott 12 színű ceruzakészletet - "Bezzeg lányom te elhánysz mindent!!!")
Tényleg volt a piros/kék korong dobókocka-papírdobozban (világoskék alapon fehér pöttyökkel), és színes műanyag lapok többfajta alakban (kör, négyzet, háromszög) amit azonban mindig a tanítónéni osztott ki a tanári asztalból és vissza is vett.
Meg a másik királyság, a Zablak-Zsiráf - szoci-zöldben, és nekem valami oknál fogva nem volt, úgyhogy az osztályban sorokozó példányokból emeltem el egyet addig, amíg meg nem kaptam az újabb pirosas-rózsaszín kiadást, amiben szerintem már nem szerepeltek bizonyos szavak...
Micsoda menő dolog volt kiolvasni a Zablak-zsiráfot!

sztyepa82 2009.09.21. 20:53:27

@Eurydice: Hello Aszti!

A zablak-zsiráf leginkább "stoppolásra" volt alkalmas. Asszem a közepe-vége felé mindenféle járművek /autók, vonatok, repülők.../ voltak,ez volt a könyv KRÉMje, mindenki tudta-várta, hogy odaérjünk. Amint odaértünk ahogy tudtuk, SPM-fokozatban rácsaptunk a kívánt tárgyra. :-)
Ezt csináltuk Gebival, de leginkább az osztályban a fiúkkal.
Óriási viták kerekedtek, ki ért hozzá először / persze ezredmásodpercek döntöttek, mint a forma1-ben/.

Na jó! csak egy kis kapcsolódó emlék.

Istenpá!
süti beállítások módosítása